Tusen år av makt och vanmakt

 Längst ute i regionen, i ett av landets hörn som ibland kallas Mälardalen ligger en liten bortglömd stad. Den är kanske betydelselös för många, men är egentligen Sveriges viktigaste stad.  Grundad för över tusen år sedan därefter bortglömd och utan utveckling.

På lagom avstånd finns en storflygplats som ständigt utvecklas.  Vad som gör vår stad så spännande är att den fått växa till sig i olika episoder som alla har gjort sina avtryck.

Minst tre gånger under stadens tusen år har olika människor föreslagit inriktningar som skulle eller kunnat förändra livet för alla i landet, men väldigt lite hände så staden som har långsamt fått utvecklas i fred i sitt lilla hörn av landet. Det var invånarna i landet omedvetna om, medan de tillbringade tiden i den meningslöshet som ibland kallas civilisation.  

 Vad kan vara mer spännande bakgrund och en dramatisk miljö än Sveriges första stad, med flera kyrkoruiner och en miljö som innehåller massor av historia.

När jag kom jag hit fick jag rätt bakgrundsmiljö för ett skrivprojekt. Egentligen vet jag inte varför jag gett mig in i detta ganska omfattande arbete. Jag har ju egentligen gjort mitt och borde bara slå mig till ro och njuta av tillvaron. Det närmaste jag borde komma en bok är att läsa i skenet av en sprakande brasa medan jag njuter av ett glas gott vin.

Men nu jag hade bestämt mig för att försöka skriva ihop Sveriges historia från Sigtunas födelse. Det får bli som avslutning på ett ganska omfattande och varierat arbetsliv.

Jag hade tidigare skrivit en guide bok om vår äldsta stad. Nu tänker jag gå på djupet och beskriva hur Sigtuna blev Sveriges vagga. Det kommer att ta tid, men jag har inte mycket annat för mig numera, så låt det ta den tid som behövs. Jag vill ju att det skall bli bra.

Jag har skrivit flera böcker sedan jag gick i pension, så jag har ingen brådska, nu måste det bara bli bra.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s